Cursusnummer:
23098

Lezingen over de oprichting van de Turkse Republiek en de Islam in de Koran

Lezingen over de oprichting van de Turkse Republiek en de Islam in de Koran

1e lezing: Waarom is de stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) in 1981 door de Verenigde Naties gekozen als de grootste staatsman van de 20e eeuw. Dit is erg interessant wegens dat de destijdse stichters van de Verenigde Naties de voormalige vijanden van Atatürk tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918) en de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1918-1923) waren. Het is ook relevant wegens dat door de overwinning van Atatürk op de geallieerden het hele dekolonisatieproces over de hele wereld kon beginnen. Dit was voor de koloniale gebieden een belangrijke inspiratiebron, van Fidel Castro, Mahatma Gandhi tot Mohammed Soekarno.

2e lezing: 19.00-21.00 uur: De Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1918-1923) waarbij de geallieerden hadden verloren. Dus de Eerste Wereldoorlog duurde eigenlijk 9 jaar en niet 4 jaar. Het duurde alleen voor de Duitse Rijk, Oostenrijk - Hongarije en Bulgarije 4 jaar. De enige, officiële winnaars waren de Turken onder leiding van Atatürk. Soms moet je de juiste persoon, in de juiste tijd en op de juiste plek hebben. Hoe was dit mogelijk, aangezien de geallieerden (De Engelsen, de Fransen, de Italianen, de Grieken, in samenwerking met de etnische minderheden en het verraad van de Turkse regering in Istanbul, in alle opzichten veel sterker waren.

3e lezing: De revolutionaire politieke en de sociaal - economische hervormingen van Atatürk (1923-1938) slechts in 15 jaar die een bijdrage hebben geleverd aan de modernisering van het moderne Turkije in de weg naar een moderne Turkije waar voor het jaar 1923 de Turken te kampen hadden met een economische inflatie, analfabetisme van 97% en een ziek volk zowel lichamelijk als geestelijk die zich relateren aan de tijd van de middeleeuwen waarbij alleen in drie grote steden in het huidige Turkije elektriciteit aanwezig was. De komst van de stoommachine was nog ondenkbaar.

4e lezing : De basiskenmerken in de Koran. Wat zijn de technieken om de Koran goed te kunnen begrijpen. De kenmerken in de Koran worden tijdens deze lezing heel precies uitgelegd met verzen uit de Koran waarbij een hele andere visie en een levensbeschouwing naar voren zal komen die men niet zal zien bij de algemene meerderheid onder de traditionele en conservatieve moslims.

5e lezing: De 130 grote Zonden in de Koran. Deze zonden symboliseren over het algemeen voorbeelden van mensenrechten die geschonden worden. Alhoewel ik wegens de tijd niet alle zonden kan toelichten zal er een soort collage van de zonden uitgelegd worden waar de essentie in de Koran ligt om vervloekt te worden bij het schenden van 130 belangrijke mensenrechten.

6e lezing: De oorzaken, de aanleiding en de conclusies van mijn boeken die ik als historicus en Turkoloog heb geschreven. Deze onderzoeken laten wetenschappelijk zien dat de Islam in de Koran voor 98% verschilt met de islamitische visie van de conservatieve moslims en de moslims die regelmatig nauwe banden hebben met de moskeeën. Als uitgangspunt zijn de Turkse moskeeën gebruikt wegens dat ik naar andere moskeeën geen onderzoek naar heb verricht. Ik heb dit historisch en religieus onderzocht en dat ga ik bij deze lezing uitleggen hoe dit allemaal zo is gekomen. De conservatieve visie is grotendeels heersend in de moskeeën wat niet bijdraagt aan democratisering, verlichting en vooruitgang. Dit wil ik wetenschappelijk doorbreken waarbij men de Arabische cultuur niet per direct moet zien als de cultuur in de Koran. Dit zijn totaal twee aparte dingen. De traditionele visie kan heel snel leiden tot radicalisering, segregatie en polarisatie alhoewel dit soms ook wederzijds gestimuleerd kan worden. Dit kan voorkomen worden door de Islam alleen uit de Koran te leren en dat de hoofdstukken over de Islam die de studenten in het hoger onderwijs gedoceerd krijgen hervormd, aangepast en verbeterd moeten worden. Ik ben zeer ervan overtuigd dat ik deze belangrijke taak kan verrichten voor het welzijn en de gelukkigheid van de wereldbevolking.

Ik hoop jullie allen te ontmoeten.

 • 6 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: maandag 30 okt 2023 - 19:00 – CIBAP
  • 2: maandag 6 nov 2023 - 19:00 – CIBAP
  • 3: maandag 13 nov 2023 - 19:00 – CIBAP
  • 4: maandag 20 nov 2023 - 19:00 – CIBAP
  • 5: maandag 27 nov 2023 - 19:00 – CIBAP
  • 6: maandag 4 dec 2023 - 19:00 – CIBAP
 • € 187,50
 • drs. Mehmet Caliskan
 • CIBAP Toon adres-info
Startdatum
Lesvorm